21 maart 2010 - Beautiful Freaks
Het is lente (nu ook officieel, astronomisch gezien! Tijd dus om al je winterplaten weer in de kast te zetten (en in september het stof er weer van af te blazen) en je iPod te vullen met dé indie zomerhits van 2010. Om je daarbij te helpen ga ik in deze rubriek een liedje uitlichten dat geschikt is om de komende zes maanden op repeat te zetten. Liedjes die je kan meezingen, -schreeuwen en -blèren, liefst met duizenden anderen op de festivalweide, en zelfs na augustus niet meer uit je kop kan krijgen. Een mix van recentie indie-hits en ‘gouwe ouwes’, die ook nog eens gedraaid worden in de radio-uitzending. In aflevering twee van deze rubriek Pow Pow Pow van Nederlandse band NeWax, een liedje dat misschien wel het hele seizoen niet meer overtroffen zal worden.
Al vanaf de eerste seconden wist ik het: dit wordt een hit, is het niet op de reguliere radio dan toch wel bij Beautiful Freaks! De eerste gitaarakkoorden met dezelfde vrolijkheid als bij The Wombats, en dan ‘whoe!’. Vrolijker kan het toch haast niet? Het liedje blijft de andere twee-en-een-halve minuut op hetzelfde snelle tempo doorgaan, wat overigens perfect gerealiseerd is op de drums, die helemaal niet irritant worden. Sterker nog, ze doen precies wat een goede drummer moet doen: het nummer dragen en verder nauwelijks opvallen. Samen met de snelle gitaar is het nummer sowieso al een instant hit.
Maar de muzikale aankleding van het nummer had ook met een blokfluit en accordeon gedaan kunnen zijn, want het gaat bij deze band overduidelijk om de ijzersterke stem van Jasper (achternaam kon ik niet vinden). Die toont zeker vergelijkingen met Robert Smith van The Cure zoals eigenlijk de hele muziek heel erg eighties aandoet, maar met veel meer power, zelfs soul. Ik overdrijf niet als ik zeg dat NeWax een van de beste zangers van in elk geval Nederland in huis heeft en da’s maar goed ook want de muziek draait om die stem.
Nog iets wat voor vrolijkheid zorgt: de game-geluidjes in het nummer. Als je met je ogen dicht luistert vraag je je af: ‘waarom?’, maar met de videoclip, ontzettend leuk gemaakt, erbij, is het wel duidelijk, en dat verhoogt de feestvreugde alleen maar. NeWax is dus niet alleen een bandje met goede liedjes, maar een waarbij ook het totaalplaatje klopt. Ik ben al aan het wachten op het eerste album van deze band, een van de beste uit Nederland op dit moment (dat is ook te zien aan het feit dat de band al enkele prijzen heeft gewonnen en met bands als The Wombats en The Rifles heeft getourd), die op Beautiful Freaks zeker mag rekenen op de eerste recensie in het vaderland. Tot nu toe moeten we het doen met dit liedje Pow Pow Pow en ook de andere single 27. Wat we natuurlijk ook op de radio gaan draaien.