14 januari 2008 - musicfromNL
De band neWax wordt gevormd door Jasper (zang), Niek (gitaar), Roeland (bas) en Hans (drums). Zelf omschrijven zij hun muziek als "disco punk skankin'eighties on speed", wat de muzikale mengeling tussen new wave, punkfunk, ska en rock moet omvatten. Zelf hanteren we het voor het gemak de term indiepop. Al was het alleen maar omdat bij het horen van de eerste noten van openingsnummer 'EverySunHasABlackLining' (nu te horen), er een spontane herinnering opkomt aan het nummer 'Caterpillar' van The Cure.
En dat klopt ook wel, want als je het album herhaaldelijk beluistert herken je veel fragmenten uit de jaren '80, maar op een zodanige manier gerecycled, en met een behoorlijke dosis energie gebracht, dat deze tweede ep met zeven songs best aangenaam klinkt. Er wordt op een lekkere manier geŽxperimenteerd tussen de verschillende stijlen, al is de dynamiek van Jaspers zang toch wat te beperkt. Toch presteert neWax goed; in 2005 won de band de Nijmeegse competitie Kaf En Koren en werden ze door LiveXS verkozen tot Local Hero.
Ook in 2006 viel de band in de prijzen door het winnen van de Popprijs Utrecht. Verder hebben ze gespeeld in onder andere Paradiso, de Melkweg en 013, en dat is geen geringe prestatie. De eigen sound is duidelijk aanwezig. Het aanstekelijke nummer 'DirtyShirt' is daar een goed voorbeeld van. Al met al is '27' een mooie evolutie van hun eerste ep 'neWax'. Muzikaal en creatief zit het zeker goed en het is voor de kritische luisteraar toch ook een geslaagde mix van stromingen. Voor het luttele bedrag van slechts 5 euro heb je ruim 21 minuten lekkere muziek, en daar gaat het om.